Bir kişinin kilo vermek istemesinin çeşitli nedenleri vardır. Basit yaşam tarzı değişiklikleri ile bunu kolayca sağlayabilirsin. Kilo vermeye başlaman için işte sana birkaç ipucu:

1. Motivasyonunu değerlendirerek başla!

Amacın sağlığı geliştirmekse, diyetin yarardan çok zarar verebileceği noktalar olduğunu unutma. Sağlıksız kilo kaybı ve kilo döngüsü vücuduna zarar verir. Örneğin, vücut diyet yaparken sadece yağ kaybetmez. Aynı zamanda kas kaybı da meydana gelir ve metabolizmada kalıcı bir azalma sonuçlanır. Hormonlar ve nöropeptidlerdeki değişiklikler de dahil olmak üzere vücudu kilo kaybına karşı savunmak için sana karşı savaşan birçok başka nörobiyolojik mekanizma da var.

Bu, kilo kaybını sürdürmekte zorluğa yol açar. Araştırmalar, diyet yapanların %90-95'inin kaybettikleri kiloyu geri aldığını ve %60'ından fazlasının daha fazla kilo aldığını gösteriyor. Bu sebeple bunu kısa süreli bir diyet süreci olarak görmekten çok yaşamın bir parçası haline getirmen önemli. Kilo değişikliklerinden bağımsız olarak, beslenme davranışlarını düzenli rutinin bir parçası haline getirmek, hedeflerine ulaşmana yardımcı olacaktır.

Daha iyi görünmek” için kilo vermek istiyorsan; bilinçsiz kilo verme programların ve diyetlerin uzun vadeli kilo alma olasılığını azaltmadığını, aksine artırdığını unutma. Kısıtlayıcı besin alımı, yani şok diyetler sonunda aşırı yemeye yol açar. Sonuçta suçluluk ve başarısızlık duygularına neden olan yiyecek istekleriyle sonuçlanır. Bilinçsiz diyet aynı zamanda yeme bozukluğu geliştirmede bir numaralı risk faktörüdür. Son derece kısıtlayıcı diyetler metabolizmayı yavaşlatarak enerji yakmayı ve kilo vermeyi zorlaştırır.

Sonuç olarak; açlık, ilk başta kilo versen bile uzun sürede kilo alımına yol açar. Tüm yiyecekleri ölçülü yemek ve hareketin tadını çıkarmayı öğrenmek; yemek deneyiminden keyif almana yardımcı olur ve sana olumlu bir yaşam tarzı sağlar.

2. Öğün atlama

Öğün atlamak kalorileri azaltmanın ve kilo vermenin bir yolu gibi görünebilir. Ancak bu yaklaşım genellikle yarardan çok zarar verir. Çoğu zaman, kendini aç bırakmak, günün ilerleyen saatlerinde aşırı yemeye ve daha az sağlıklı yiyecek seçimlerine yol açar. Ayrıca düzenli yemek yememek konsantrasyonunu, ruh halini ve enerji seviyeni etkiler.

3. Farkındalıkla ye (Eat Mindfully)

Vücudunu dinleyerek, açlık ve tokluk ipuçlarını belirleyerek ve bunlara göre hareket etmeyi öğrenerek farkındalıkla yemek ye. Araştırmalar, farkındalıkla yemek yiyenlerin doğal olarak sağlıklı seçimler yapma eğiliminde olduğunu ve yaşamları boyunca kilolarını daha iyi yönettiklerini gösteriyor. Farkındalıkla yemek yemek, duygusal yemenin (stres, olumsuz duygular vs) nedenlerini belirlemene de yardımcı olacaktır. Sıcak bir fincan çay içmek, ılık bir banyo yapmak, bir arkadaşınla konuşmak veya yürüyüş yapmak gibi aktiviteler, duygusal yemeyle başa çıkmanın alternatif yollarıdır.

4. Dengeli Beslen

Metabolizmanı ve vücudunu optimum potansiyelinde çalışmasını sağlamak için vücudunu orta büyüklükte öğünler ve atıştırmalıklarla besle. İçinde katı kurallar olan bir diyetten sakın. Vücudun sağlıklı olması için her besin grubuna ihtiyacı vardır. Tam tahıllar, meyveler, sebzeler, yağlar, süt veya süt ürünü olan kalsiyum ve protein kaynakları, vücudun ve beynin en iyi şekilde çalışmasına yardımcı olan önemli besinlerdir. Denge, çeşitlilik, ölçülülük ve esneklik gibi kavramlar, herhangi bir sağlıklı beslenme programının temelidir. Araştırmalar, farkındalıkla yemek yemenin, tutarlı ve yeterli uyku almanın, stresi yönetmenin ve yeterli hidrasyonu (sıvı alımı) korumanın sağlık ve kilo yönetimi için çok önemli olduğunu gösteriyor.

5. Okuduğun bilgileri süzgecinden geçir

Daha önce öğrendiğimiz diyetlerde, başlangıçta harika kilo kayıpları görsek de, zamanla verdiğimiz kiloları geri alırız ve sonunda başaramadığımızı düşündüğümüz için kendimizi suçlarız. Diyetler hakkında sosyal medyada bulunan bilgileri incelerken, eleştirel bir bakış açısıyla bakmak ve verilen bilgilerin güvenilirliğini değerlendirmek çok önemli. Bu arada, başkasının işe yarayan diyetleri senin için doğru diyet olacağı anlamına gelmez.

Kilo kaybının kalıcı ve faydalı olmasını istiyorsan; doğru beslenme ve egzersizle sürecin yavaş olacağını bilmeli ve sabretmelisin.

6. Bedenini hareket ettirmekten zevk al

Yaşam boyu aktif kalmak, sağlık ve kilo denetimi için çok önemli. Aktif yaşam tarzlarını sürdüren kişiler, vücutlarını eğlenceli bir şekilde hareket ettirmenin yollarını bulurlar. Aksine, kalori yakmak için egzersiz yapan veya “zorla” egzersiz yapan kişiler, hareketin keyfini yaşayamazlar ve stresli olurlar.

7. Senin için doğru olanı yap

Vücudundaki küçük değişiklikleri, enerjini, ruh halini, her gün kendini sevmeyi ve özen göstermeyi öğren. Kazandığın güveni fark et ve kendine takdir etmek için zaman ayır. Unutma ki; hepimiz insanız ve her zaman her şeyi doğru yapamayız.

Son olarak; diyetini başkalarıyla karşılaştırma. Bu, farkındalıkla yemek yemeni engeller ve çoğu zaman utanç, suçluluk ve bir sürü diğer olumsuz duygu karmaşasına yol açar!

Her birey benzersizdir ve farklı ihtiyaçları vardır.